Nederlandse kankerpatiënten die een veel voorgeschreven chemomedicijn nodig hebben, moeten voortaan eerst een dna-test krijgen, zo meldt de Volkskrant.
Door een dna-test kunnen jaarlijks tientallen levensbedreigende bijwerkingen, ic-opnames en zelfs sterfgevallen worden voorkomen. Aanleiding voor het bericht in de Volkskrant is de publicatie van een grootschalig onderzoek van ruim dertig Nederlandse artsen en wetenschappers uit zeventien ziekenhuizen dat is gepubliceerd in The Lancet Oncology.
EMA past bijsluiter aan
De Europese medicijnautoriteit EMA heeft na een brief van het Nederlandse onderzoeksteam aangekondigd de bijsluiter van het chemomiddel aan te passen om zo artsen in heel Europa te wijzen op de noodzaak van dna-onderzoek. Wereldwijd overlijden ieder jaar naar schatting honderden kankerpatiënten aan het chemomiddel dat hun leven had kunnen redden of rekken.
Nederlandse wetenschappers zochten in het dna van patiënten naar vier dna-variaties en toonden aan dat het aantal ernstige bijwerkingen bij hen meer dan halveert als zij een lagere dosis van het chemomiddel krijgen. De verlaging van de dosering heeft geen gevolgen voor de bestrijding van de tumorcellen.
Meer informatie
- Bron: Artikel Volkskrant, 3 januari 2019
- Publicatie The Lancet Oncologie, oktober 2018 – DPYD genotype-guided dose individualisation of fluoropyrimidine therapy in patients with cancer: a prospective safety analysis
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 12 juli 2018 – DNA test om bloedkanker te voorspellen
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 6 december 2016 – Test voorspelt bijwerkingen chemokuur