In een interview met de Hartwig Medical Foundation vertelt Prof. dr. Eveline Bleiker (LUMC) dat de vraag naar DNA-diagnostiek in de oncologische zorg toeneemt. “De uitslag is tegenwoordig sneller beschikbaar en kan daardoor vaker worden meegenomen bij de behandelkeuze.”

Meer aanvragen DNA-diagnostiek

Vanuit de kliniek komen steeds meer aanvragen voor DNA-diagnostiek. Onder meer, omdat de uitslag van DNA-testen nu binnen enkele weken beschikbaar is.

De uitslag van de DNA-diagnostiek heeft invloed hebben op de behandeling. Als iemand een erfelijke vorm van borstkanker heeft, kan diegene bijvoorbeeld kiezen voor verwijdering van beide borsten in plaats van de borstsparende behandeling, waarvoor mensen normaal gesproken zouden kiezen.

Duidelijke voorlichting

Verschillende specialisten, zoals gynaecologen, vragen steeds vaker zelf erfelijkheidsonderzoek aan. Erfelijkheidsonderzoek zal naar verwachting steeds meer main stream worden, verwacht Bleiker. Daarom pleit zij in het interview voor duidelijke afspraken en goede voorlichting. Immers, de uitslag heeft niet alleen gevolgen voor iemand persoonlijk, maar ook voor zijn of haar familie. Voorheen besprak de klinisch geneticus deze onderwerpen. Bleiker vraagt zich af of andere specialisten daar evenveel aandacht en tijd voor hebben.

Meer informatie