In de toekomst wil oncoloog Niven Mehra, Radboudumc alle patiënten met uitzaaiingen zo snel mogelijk moleculair karakteriseren voor een optimale behandeling, zo vertelt hij in een interview in mijngezondheidsgids.nl. Een van zijn patiënten met prostaatkanker startte een personalized medicine behandeling met hoopgevende resultaten.

Doormeten DNA

Nieuwe medicijnen worden meestal getest op grote groepen patiënten met dezelfde vorm van kanker. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat er veel verschil bestaat tussen tumoren en dat patiënten bovendien verschillend kunnen reageren op een behandeling met hetzelfde medicijn.

Met DNA-, RNA- of eiwitanalyse kunnen de moleculaire afwijkingen van een tumor worden vastgesteld. Deze informatie stelt artsen vervolgens in staat een beslissing te nemen over de meest geschikte behandeling voor een patiënt.

Experimentele behandeling prostaatkanker

Voor de patiënt met prostaatkanker waren geen geregistreerde behandelingen meer. Uit een biopt van een uitzaaiing, om te kijken of er specifieke afwijkingen in het DNA van de tumor voorkwamen, bleek dat er een grote kans was dat een specifieke immuuntherapie zou aanslaan. Het gaat om een behandeling die normaliter niet geschikt en niet geregistreerd is voor patiënten met prostaatkanker. De patiënt onderging deze therapie in het kader van een experimentele behandeling. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Mehra wil meer mogelijkheden om DNA-analyse eerder in de behandeling van kanker toe te passen. Wordt in het biopt van een specifieke patiënt een afwijking gevonden, dan kan de behandeling daarop worden aangepast.

Voor het hele interview zie website mijngezondheidsgids.

Belemmering zorg op maat

In juni 2017 publiceerde het RIVM een rapport over Behandeling op Maat. Daaruit bleek dat het nog lastig is om kennis te vertalen naar de praktijk. Zo is het volgens het RIVM een uitdaging om op basis van individuele kenmerken te kunnen bepalen welke medicijnen goed zijn voor een patiënt. Ook moet eerst gefundeerd worden aangetoond dat therapie op maat nuttig is en moeten artsen daarvan worden overtuigd. Verder is het vaak nog onduidelijk of het testen op een erfelijke eigenschap ook echt de behandeling verbetert. Deze hiaten belemmeren volgens het RIVM toepassing in de medische praktijk, terwijl juist ervaringen uit deze praktijk nieuwe inzichten opleveren om het gebruik van medicijnen te verbeteren.

Meer informatie