De DICA-kwaliteitsregistraties voor darmkanker, maagslokdarmkanker en borstkanker geven in 2015 voor het eerst volledige openheid over de uitkomsten van zorg, die herleidbaar zijn tot individuele ziekenhuizen, aldus een bericht in Zorgvisie.

Ziekenhuizen en burgers zoeken betrouwbare kennis en inzicht over de kwaliteit van zorg. Het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) probeert die informatie te leveren. Voor DICA is 2015 een bijzonder jaar, vertellen DICA-voorzitter Rob Tollenaar en -directeur Eric Hans Eddes in een interview in het juni-nummer van Zorgvisie.

Vanaf 1 juli volledige openheid

Voor het eerst geven enkele kwaliteitsregistraties van DICA – darmkanker, maagslokdarmkanker en borstkanker – volledige openheid over de uitkomsten van zorg, herleidbaar tot individuele ziekenhuizen. Vanaf juli is per ziekenhuis te zien wat de sterfte en de complicaties zijn. “Dat is een heel grote stap,” zegt Tollenaar. (Bron: Zorgvisie).

Koppeling met pathologiedatabank

De landelijke pathologiedatabank PALGA en DICA hebben een koppeling tot stand gebracht, waardoor pathologiegegevens eenvoudig kunnen worden overgenomen voor de darmkankerregistratie DSCA (Dutch Surgical Colorectal Audit). Dit verhoogt de kwaliteit van de pathologiedata in de registratie en verlaagt de registratiedruk van ziekenhuizen.

De koppeling met de DSCA is de eerste in een serie koppelingen tussen PALGA en de verschillende kwaliteitsregistraties binnen DICA. Naar verwachting volgen er dit jaar nog twee koppelingen met kwaliteitsregistraties: de DGOA (Gynaecologische oncologie) en de DUCA (Maag- en slokdarmkanker).

Kwaliteitsregistratie

DSCA is een kwaliteitsregistratie opgericht door verschillende beroepsgroepen, waaronder chirurgen en pathologen met als doel de kwaliteit van alle darmkankeroperaties in Nederland inzichtelijk te maken. De gegevens worden periodiek teruggekoppeld naar zorgverleners om zo de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Meer informatie