Immuuntherapie, waarbij het eigen immuunsysteem wordt ingezet om kankercellen te bestrijden, bestaat  tien jaar meldt de Telegraaf. Aanvankelijk werd de innovatieve therapie voor uitbehandelde kankerpatiënten alleen bij melanoom kanker toegepast; inmiddels is dat uitgebreid naar 14 kankervormen.

Uitgezaaid melanoom

In ons land krijgen jaarlijks 110.000 mensen kanker. Vijf jaar na de diagnose is 64% nog in leven. 90% is 50 jaar of ouder. Sinds immuuntherapie wordt toegepast zijn er in Nederland alleen al bij een uitgezaaid melanoom 8500 patiënten behandeld. Geschat wordt dat wereldwijd enkele tienduizenden levens zijn gered en/of de levens aanmerkelijk verlengd zijn. Immunotherapie wordt op dit moment onder meer ingezet voor:

  • basaalcelcarcinoom
  • blaaskanker
  • huidlymfoom
  • hodgkinlymfoom
  • longkanker
  • melanoom
  • merkelcelcarcinoom
  • nierkanker

Voor enkele kankersoorten zijn nieuwe immuuntherapieën in ontwikkeling. 

Langdurige respons

Volgens internist-oncoloog John Haanen (AvL) is immuuntherapie een enorme aanwinst gebleken. “Chemo of gerichte therapie geeft vaak zes tot twaalf maanden uitstel voor patiënten bij wie de kanker al is uitgezaaid. Het voordeel van immuuntherapie is dat die bij sommige patiënten een langdurige respons geeft. We zien patiënten die tien jaar na de behandeling van uitgezaaid melanoom nog steeds ziektevrij zijn. Dat is spectaculair. Vroeger was zo’n patiënt kansloos.”

Kwaliteit van leven

Onderzoeker Annelies Boekhout (AvL) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leven van mensen die kanker lang overleven en die immuuntherapie hebben gehad. Ze benadrukt dat deze therapie bij een gedeelte van de mensen zeer succesvol is maar dat niet iedereen in aanmerking komt. Bovendien is het niet geheel zonder gevolgen, stelt Boekhout na analyse van 89 melanoom-overlevers uit 14 verschillende ziekenhuizen. Over het algemeen doen ze het niet heel slecht. Wel meldden ze vaker dat het psychisch en lichamelijk soms minder goed gaat. 

Meer informatie