Het aantal mannen dat overlijdt aan een vorm van kanker is in minder dan dertig jaar tijd met meer dan een derde afgenomen. De trend is berekend per 100 duizend inwoners en daarbij is rekening gehouden met de bevolkingsopbouw van 2015. De kankersterfte onder vrouwen laat vanaf het begin van de jaren vijftig al een geleidelijke daling zien, maar daalt nu minder hard door een toename van de sterfte aan longkanker, meldt het CBS.

Daling sterfte door longkanker bij mannen

In 2015 was 34 procent (24 duizend) van alle sterfgevallen onder mannen aan kanker te wijten. Daarmee is kanker de belangrijkste doodsoorzaak onder mannen. Dekankersterfte is onder mannen, sinds de piek in 1987, met meer dan een derde afgenomen. Dit hangt mede samen met de afname van long- en maagkanker. Sinds het begin van de jaren vijftig is vooral het aandeel van de sterfte aan maagkanker in de totale kankersterfte bij mannen van 30 procent naar ruim 3 procent gedaald. Bron: CBS

Darm- en longkanker komen meest voor bij mannen

Longkanker is nog steeds de meest voorkomende soort bij mannen die overlijden aan kanker, maar het aandeel mannen daalde van 38 procent eind jaren tachtig naar 26 procent in 2015. Sinds tien jaar is darmkanker na longkanker bij mannen de meest voorkomende vorm bij sterfte aan kanker(12 procent). In de afgelopen 20 jaar is het aandeel van prostaatkanker nagenoeg gelijk gebleven (11 procent).

Meer informatie