Dagopname bij borstkankerchirurgie

15 juli 2010 – Het Maastricht UMC (MUMC) heeft een programma ontwikkeld waarin vrouwen in dagbehandeling borstkankerchirurgie kunnen ondergaan. De behandeling blijkt veilig en kosteneffectief te zijn. De kern van het zorgprogramma is de uitgebreide voorlichting die aan de operatie vooraf gaat. De mammacareverpleegkundige neemt tijdens enkele polibezoeken alle aspecten door van de opname en de ingreep. Ook de situatie in de dagen na de operatie komt uitgebreid aan de orde. Patiënten kunnen er alsnog voor kiezen om wel langer in het ziekenhuis te verblijven, bijvoorbeeld als zij niemand hebben die de eerste nacht bij hen kan blijven.

Resultaten

Het programma is ingevoerd in vier ziekenhuizen met een verschillend karakter; een klein opleidingsziekenhuis in Sittard, een groot opleidingsziekenhuis in Tilburg, een ziekenhuis zonder opleiding heelkunde in Roermond en het LUMC in Leiden. Uit het onderzoek bleek dat het percentage patiënten dat in dagbehandeling werd behandeld, steeg van 45 naar 82 procent. De stijging ging niet gepaard met een toename in het aantal complicaties, bezoeken aan de SEH, heropnames of heroperaties. De patiënten die toch in het ziekenhuis werden opgenomen, hadden last van anesthesiegerelateerde klachten als misselijkheid, braken en slaperigheid.

Kosteneffectief

De invoering van de nieuwe manier van werken levert gemiddeld 883 euro per patiënt op, gezien vanuit het gezondheidszorgperspectief. Gezien vanuit maatschappelijk perspectief loopt dat bedrag op tot 955 euro per patiënt.

Bron: MedNet, 15 juli 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee