Contractafspraken 2012: zorgverzekeraars kopen niet in op kwaliteit

24 juli 2012 – In het artikel "Verzekeraars letten niet op zorgkwaliteit" in dagblad Trouw (16 juli 2012) bekritiseren ziekenhuisbestuurders de manier waarop zorgverzekeraars zorg in ziekenhuizen inkopen.

Geen betere prijs voor betere behandelingen

"Kwaliteit doet er nog steeds niet toe", zegt Jaap van den Heuvel, voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis de Reinier de Graaf Groep uit Delft. Hij noemt de jaarlijkse contractonderhandelingen ‘een rituele dans’, omdat het daarbij slechts om een ding gaat: beperken van de groei van het ziekenhuisbudget. "Over prijzen van behandelingen wordt sowieso niet gesproken. Van een betere prijs voor betere behandelingen is dus geen sprake."

Bij de introductie van de Zorgverzekeringswet is afgesproken dat zorgverzekeraars wél op kwaliteit zouden gaan inkopen. Dat zou betere zorg opleveren. Die aanpak is vorig jaar onderstreept in het Hoofdlijnenakkoord van minister Schippers met de zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Dat akkoord blijkt heel anders uit te pakken. Een nieuw declaratiesysteem bijvoorbeeld, leidt tot financiële risico’s voor ziekenhuis en verzekeraar. Dus gingen de contractbesprekingen 2012 vooral over geld. Grote zorgverzekeraars als CZ en VGZ erkenen dat kwaliteit niet bovenaan hun verlanglijstje stond. Maar volgend jaar wordt dat anders, beloven zij.

Grondige evaluatie Hoofdlijnenakkoord

Chiel Huffmeijer, voorzitter van de raad van bestuur van het Haagse HagaZiekenhuis en vicevoorzitter van ziekenhuiskoepel NVZ vindt dat het zo niet verder kan. Hij vindt dat zorgverzekeraars oneigenlijke druk uitoefenden op ziekenhuisbestuurders door ze een voorschot op lopende behandelingen te weigeren, in afwachting van een zorgcontract. Dat heeft ziekenhuizen grote financiële zorgen opgeleverd, bleek vorige maand uit een onderzoek van onderzoeksbureau PWC. Verder bemoeien zorgverzekeraars zich steeds nadrukkelijker met ziekenhuisbeleid, bijvoorbeeld door inspraak te eisen bij bestuursbenoemingen. Het Hoofdlijnenakkoord moet grondig worden geëvalueerd, vindt Huffmeijer.’

Contractafspraken 2013-2014

Minister Schippers is met veldpartijen in overleg om de contractafspraken 2013 met ziekenhuizen veel eerder dan voorheen, namelijk voor december 2012, rond te hebben. Lees hierover meer in "Patiënt vaker bijbetalen voor niet-gecontracteerde (oncologische) zorg"
 

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee