Iedereen kan, zonder controle van een arts, receptmedicijnen, zoals kankermedicijnen, via internet kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond roept minister Bruins op actiever te waarschuwen voor de gevaren van het eigenhandig bestellen van zware medicijnen.
Nep geneesmiddelen
Bij het bestellen van receptmedicijnen, zonder tussenkomst van een arts, is de kwaliteit niet gegarandeerd. Pillen kunnen in het bestelproces beschadigen en dan de werkzame stof te snel afgeven. Of medicijnen zijn niet op de juiste manier bewaard. Ook kunnen ze nep zijn, of onzuiverheden bevatten. Een behandelrelatie met een arts is ook essentieel, omdat deze kan beoordelen of een bepaald geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere medicijnen.
Controle productie en distributie
Vorig jaar riep voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP al op tot betere en frequentere controle op de productie en distributie van geneesmiddelen naar aanleiding van een uitzending van Zembla over een vervalsing van een oncologisch middel.
Prioriteit aanpak vervalsingen
Het aanpakken van geneesmiddelenvervalsingen heeft om verschillende redenen prioriteit bij Sanofi. Immers, naast de schade die deze vervalsingen berokkenen aan de gezondheid en het leven van mensen, kleven aan namaakgeneesmiddelen meer maatschappelijke gevolgen.
De omvangrijke productie van nepgeneesmiddelen voedt een illegaal en vaak crimineel circuit, schaadt de duurzame ontwikkeling in de sector en brengt de veiligheid van alle betrokkenen in gevaar.
Meer informatie
- Bron: Nieuwsbericht Consumentenbond, 26 februari 2019
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 25 april 2018 – Meer aandacht voor aanpak van vervalste oncolytica
- Nieuwsbericht RIVM, 3 april 2018 – RIVM onderzoek vervalsing oncologische geneesmiddelen
- Oncologie en Praktijk over Geneesmiddelenbewaking