Volgens CZ-voorzitter Wim van der Meeren kunnen bijwerkingen van de behandeling van prostaatkanker aanzienlijk worden beperkt door de behandeling te concentreren in drie centra in Nederland.

Beperken bijwerkingen

“Bijwerkingen van de behandeling van prostaatkanker kunnen aanzienlijk beperkt worden wanneer je de behandeling concentreert in een beperkt aantal centra. In Hamburg is al een best practice beschikbaar. Jaarlijks komen daar bij de Martini-Klinik 2200 gevallen binnen, waarbij elke specialist minstens 250 patiënten met prostaatkanker behandelt,” aldus CZ-voorzitter Wim van der Meeren in een interview met ZN.

Samenwerking zorgverzekeraars bij kwaliteit

Tegenwoordig trekken zorgverzekeraars gezamenlijk op in het ZN Programma Kwaliteit. Hierin zoeken zorgverzekeraars uitdrukkelijk ook de samenwerking met patiënten, zorgprofessionals en zorgaanbieders. CZ vraagt nu brede aandacht voor de behandeling van prostaatkanker.

Van der Meeren: “In Hamburg is een ziekenhuis dat focust op de ingreep bij prostaatkanker waardoor bijwerkingen als incontinentie en impotentie dramatisch zijn gedaald. In het Hamburgse ziekenhuis draait het om organisatie, focus op wat je doet en een goed kwaliteitssysteem. In ons land is de behandeling heel verspreid en dat vind ik onaanvaardbaar. We moeten het in Nederland net zo gaan organiseren als in Hamburg. Dadelijk zijn er in ons land twee, drie centra wat mij betreft.”

Van der Meeren benadrukt dat hij deze aanpak nog dit jaar met andere zorgverzekeraars wil bespreken.

Ondezoek Santeon

In december 2015 publiceerde Santeon de uitkomsten van hun onderzoek waaruit bleek dat concentratie van operaties bij prostaatkanker op één locatie tot minder complicaties en betere uitkomsten leidt voor de patiënt.

Meer informatie