Onderzoeker Geert Litjens van het Radboudumc in Nijmegen krijgt een subsidie van € 720.000 voor zijn werk aan een zelflerende computer die de agressiviteit van prostaatkanker, en daarmee de noodzaak van een behandeling, beter kan voorspellen.

Wel of niet behandelen

In Nederland overlijden er ieder jaar veel meer mannen met, dan door prostaatkanker. Dit klinkt positief, maar veel mannen die niet aan prostaatkanker zouden overlijden worden wel behandeld, vaak met vervelende gevolgen zoals impotentie en incontinentie. De huidige methodes om in te schatten welke patiënten nu daadwerkelijk behandeld moeten worden schieten tekort. Onderzoeker Geert Litjens werkt aan een oplossing met behulp van zelflerende computers. Voor zijn onderzoek krijgt hij een Bas Mulder Award.

Voorspellen agressiviteit

Een belangrijk probleem in het voorspellen van de agressiviteit van prostaatkanker is dat het voor artsen ondoenlijk is om de microscopische beelden volledig kwantitatief te beoordelen. Computeralgoritmen kunnen dat veel beter. Op basis van veel beelddata kunnen zelflerende computers ontdekken welke kenmerken relevant zijn voor prostaatkankeragressie. Ze gebruiken hiervoor dezelfde technieken zoals de spraakherkenning van een smartphone.

Geert Litjens: “Door deze kwantitatieve analyse van de microscopische beelden van prostaatkanker verwachten we in staat te zijn veel nauwkeuriger voor iedere patiënt de agressiviteit van zijn prostaatkanker te bepalen. Hierdoor kunnen we beter inschatten of de patiënt behandeling nodig heeft.”

Meer informatie