Chemotherapie zwangere: geen gevolgen voor kind

7 januari 2010

Kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan chemotherapie, hebben geen hogere kans op aangeboren afwijkingen. Ook op langere termijn ondervinden de kinderen geen zichtbare hinder. Dat stelt onderzoekster Kristel Van Calsteren in haar proefschrift over chemotherapie tijdens zwangerschap. Zij promoveerde 22 oktober 2009 aan de KU Leuven.

Een eerste verklaring voor deze bevinding is dat de placenta voor de meeste onderzochte producten als filter functioneert en de foetus beschermt tegen de schadelijke effecten van chemotherapie. Een tweede relevant gegeven is dat chemotherapie niet wordt toegediend tijdens de meest kwetsbare periode van een zwangerschap, met name het eerste trimester. Samen met een team van kinderartsen en psychologen werden 64 kinderen onderzocht, dat is volgens KU Leuven een primeur.

In Europa worden naar schatting 3000 tot 5000 zwangere vrouwen met kanker geconfronteerd. De behandeling is complex, omdat artsen zowel rekening moeten houden met de behandeling van de moeder, als met het welzijn van het ongeboren kind. De bestaande medische expertise en ervaring blijft nog steeds beperkt.

Lees voor meer informatie over het onderzoek het persbericht van de KU Leuven. http://dagkrant.kuleuven.be/?q=node/7017

Proefschrift ‘Chemotherapie tijdens de zwangerschap: farmacokinetiek en de impact op de foetale neurologische ontwikkeling’, Kristel Van Calsteren, K.U.Leuven, 2009.

Bron: Persbericht KU Leuven http://dagkrant.kuleuven.be/?q=node/7017

NL.DOC.09.12.03

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee