Thuis chemotherapie krijgen was tot voor kort ondenkbaar. Nu experimenten grote kankercentra ermee. Volgend jaar neemt Zilveren Kruis deze thuisbehandeling op in het inkoopbeleid. In een interview in de Volkskrant vertelt Karin Hulshoff waarom zij behandeling thuis als een uitkomst ziet.

Gemak patiënt centraal

Tot voor kort was dit volstrekt onmogelijk volgens Metin Tascilar van het Isala Oncologisch centrum in Zwolle, waar de 27-jarige Hulshoff onder behandeling is. “Toen ik tien jaar geleden mijn opleiding deed, was er echt nog geen sprake van thuisbehandeling. Dat is iets waar we pas de laatste jaren over nadenken. Nieuwe medicijnen maken het mogelijk, en het gemak van de patiënt staat tegenwoordig meer centraal.” (Bron: Volkskrant)

Praktijk past zich aan

De praktijk past zich snel aan. Het Antoni van Leeuwenhoek en het Erasmus Medisch Centrum waren de eerste ziekenhuizen die experimenteerden met thuis behandelen, Isala volgde vorig jaar. Voor volgend jaar heeft Zilveren Kruis chemotherapie thuis toedienen standaard opgenomen in het inkoopbeleid. De verzekeraar hoopt dat in 2019 tien ziekenhuizen uit het hele land de thuisbehandeling in hun dienstverlening opnemen.

Honderd bezoeken

Voor Hulshoff is de thuisbehandeling een uitkomst. Sinds haar diagnose, ruim een jaar geleden, is ze wel honderd keer in het ziekenhuis geweest, schat ze. “Daar ben je op een gegeven moment helemaal klaar mee.”

De eindeloze reeks ziekenhuisbezoeken is intensiever voor patiënten dan we denken, zegt verpleegkundige Ogink. Vooral voor oudere patiënten die vanuit een verpleeghuis met een ambulance naar het ziekenhuis moeten voor alleen een spuit is het een uitkomst. Het scheelt tijd, energie en dure ziekenautoritjes.

Niet alle vormen van kankertherapie zijn overigens geschikt om thuis te doen. Het moet veilig en logistiek haalbaar zijn.

LANG NIET VOOR IEDEREEN

Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties (NFK) blijkt dat niet elke kankerpatiënt graag thuis behandeld wil worden. In een recente enquête gaf 23 procent van de patiënten aan positief tegenover thuis behandelen te staan. 32 procent wil het liefst om en om in het ziekenhuis en thuis worden behandeld. 35 procent  wil gewoon in het ziekenhuis blijven.

Meer informatie