Casemix viewer voor DOT-productstructuur in de app-store

17 oktober 2011Eerste app voor ziekenhuisfinanciering
Sinds kort is hij gratis te downloaden in de app-store van Apple: de Casemix viewer voor de iPad. Deze app maakt eenvoudig en visueel de ingewikkelde nieuwe DOT-productstructuur inzichtelijk. Vooral voor artsen een uitkomst!

Minister van VWS Schippers zet in op een nieuwe bekostiging voor ziekenhuizen en medisch specialisten per 2012. DBC’s worden vervangen door DOT-producten. Deze producten worden afgeleid van de medische behandeling van de patiënt op basis van de diagnose en de geleverde zorg. Maar hoe zien DOT-producten eruit? Hoe komen ze tot stand?

“Artsen zijn continu op pad. We moeten ze niet dwingen om achter een computer te gaan zitten. Toch heeft DOT ook voor hen consequenties. Met deze app, die elke arts gratis op zijn iPad kan downloaden, heeft hij altijd de DOT informatie bij de hand”, aldus één van de ontwikkelaars. En dat niet alleen. De app voldoet aan de filosofie van Apple. Hij is visueel en intuïtief. De ingewikkelde materie wordt met een boomstructuur ineens verrassend eenvoudig weergegeven. Op elke plek kan ingezoomd worden en met simpele ja’s en nee’s kun je bekijken welke verrichting aan een behandeling is verbonden. De eerste reacties van specialisten zijn positief.

“Nu kan ik eindelijk zien hoe DOT in elkaar zit!” was een veelgehoorde reactie.

De app is ontwikkeld door Casemix. Een ICT- en consultancybureau gespecialiseerd in bekostiging van zorg. “We vonden het een uitdaging om onze kennis van DOT voor iedereen bereikbaar te maken via een app.” De uitdaging lag vooral in het compleet weergeven van alle facetten, zonder dat dit ten koste gaat van gemak en snelheid. Eigenlijk is het dezelfde techniek als Google maps. Je moet continu een enorme berg gegevens laden. Hier mag de gebruiker alleen niets van merken. Bij de ontwikkeling is direct ook een gespecialiseerde designer betrokken om de gebruiksvriendelijkheid te bewaken.

De eerste twee weken is de app al ruim 400 keer gedownload. Dit is boven verwachting als je bedenkt dat het een specialistisch product is voor een kleine markt. Het geeft aan dat de behoefte om op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in DOT groot is.

Bron: Medicalfacts, 13 oktober 2011

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee