Borstkankerzorg in Nederland goed

8 april 2013 – Uit onderzoek door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat de kwaliteit van de chirurgische behandeling van borstkanker in Nederland goed is. Onderzoeker, Margriet van der Heiden-van der Loo bekijkt in haar proefschrift ‘Defining the quality of surgical breast cancer care’de resultaten van alle Nederlandse ziekenhuizen.

Zij bestudeerde o.a. de uitkomsten op:

  • het aandeel patiënten bij wie de tumor in de borst binnen vijf jaar terugkeert
  • en het aandeel patiënten bij wie tijdens de eerste borstsparende operatie al het tumorweefsel in de borst is verwijderd.

Voor beide uitkomstmaten zijn landelijke normen vastgesteld. De normen zijn:

  • bij maximaal 5% van de patiënten keert de ziekte binnen 5 jaar na de behandeling terug in de borst
  • en bij maximaal 20% van de patiënten die een borstsparende operatie ondergaat blijft na de eerste operatie tumorweefsel achter in de borst.

De studies laten zien dat in Nederland:

  • bij 2,5% van de vrouwen de ziekte terugkeerde binnen 5 jaar,
  • en bij 9% van de vrouwen tumorweefsel achterbleef in de borst.

Het proefschrift richten zich op de chirurgische behandeling van borstkanker en laat zien dat de kwaliteit van zorg in Nederland goed is. Het aantonen van verschillen tussen ziekenhuizen is veelal niet mogelijk. Het meten en terugkoppelen van resultaten leidt wel tot verbetering van de zorg voor van de individuele patiënt.

Vergelijken borstkankerzorg ziekenhuizen

Het vergelijken van de kwaliteit van zorg tussen ziekenhuizen is ingewikkeld. Om betrouwbare uitspraken te doen over verschillen tussen ziekenhuizen, is duidelijke afbakening van het begrip ‘kwaliteit van zorg’ noodzakelijk. Uniforme en bij voorkeur onafhankelijke registratie van informatie is essentieel. En daarnaast moet bij het trekken van conclusies rekening worden gehouden met toeval en met verschillen in patiëntgroepen tussen ziekenhuizen.

Geen aantoonbare verschillen

De studies in het proefschrift richten zich op de chirurgische behandeling van borstkanker en laten zien dat de kwaliteit van zorg in Nederland goed is. Het aantonen van verschillen tussen ziekenhuizen is veelal niet mogelijk. Het meten en terugkoppelen van resultaten leidt wel  tot verbetering van de zorg voor van de individuele patiënt.

Behandeling borstkanker in Nederland

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijks wordt bij ruim 13.000 vrouwen voor het eerst borstkanker ontdekt. De behandeling richt zich op het weghalen van de tumor in de borst, het vaststellen van de verspreiding van de ziekte naar de lymfeklieren in de oksel en naar de rest van het lichaam. Vrouwen met borstkanker worden in bijna alle Nederlandse ziekenhuizen behandeld.

Informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee