Lopen we kritiekloos achter de Martini Klinik aan, zo vraagt Wim van Harten, Voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate en Hoogleraar en wetenschappelijk groepsleider aan het Nederlands Kanker Instituut, zich af in zijn blog in Skipr.

Twee Nederlandse verzekeraars maken zich hard maakt voor herschikking van de Nederlandse prostaatzorg naar het ‘Hamburgs model’. Maar, hebben zij zich grondig genoeg in dat model verdiept? In zijn blog in Skipr waarschuwt Wim van Harten dat als het onderliggende argument is een betere verhouding tussen kosten en kwaliteit, de Duitse Martini Klinik waarschijnlijk het verkeerde voorbeeld is.

Waar in Nederland ‘wait and see’-beleid of brachytherapie zou worden toegepast, wordt in Hamburg geopereerd. Bovendien wordt er ook nog steeds veel ‘open’ geopereerd. Daarbij werkt de Martini Klinik niet multidisciplinair naar internationale normen en shared decision making.

Evaluatie vergaande concentratie

Van Harten is geen tegenstander van concentratie van complexe zorg. Enkele jaren geleden pleitte hij zelf vanuit het AVL voor concentratie van de behandeling van borst- en prostaatkanker. Overigens vooral vanwege de kansen voor translationeel klinisch onderzoek.

Voor de veronderstelling dat de resultaten voor de patiënt ook beter zijn, is er volgens hem nog geen bewijs. Van Harten pleit voor een degelijke evaluatie van vergaande concentratie. “Deze ontwikkeling moet plaatsvinden op basis van permanente meting van uitkomsten en hierop gebaseerde evidence.”

Value Based Health Care

De hoogvolume Martini Klinik voor prostaatkankerbehandelingen in Hamburg staat internationaal in hoog aanzien in Value Based Health Care kringen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat twee Nederlandse verzekeraars zich hard maken voor drastische herschikking van de Nederlandse prostaatzorg naar Hamburgs model, veronderstelt Van Harten. Maar, het is de vraag of men zich grondig genoeg in dat model verdiept heeft.

Elders in Europa geen discussie hoogvolume

Van Harten heeft dat zelf wel gedaan. Navraag bij hoog aangeschreven Duitse oncologie-experts leert hem dat er in Duitsland helemaal geen discussie gaande is over de vorming van 5 of 10 hoogvolume prostaatklinieken. “In welk Europees land, buiten Nederland, eigenlijk wel?”

De redenen voor dit gebrek aan breed Europees enthousiasme voor superconcentratie zijn divers, maar enkele punten zijn zeer relevant voor de Nederlandse discussie. In zijn blog noemt Van Harten er enkele.

Lees hier de blog op de website van Skipr – Lopen we kritiekloos achter de Martini klinik aan?

Meer informatie