Onderzoekers van het Hubrecht Institute en het UMC Utrecht hebben als eerste een biobank opgezet met levende tumorcellen van ruim 150 borstkankerpatiënten.

Informatie eigenschappen typen borstkanker

Deze biobank maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar de weefsels en genetische kenmerken van borstkankertumoren (organoïden). Hierdoor ontstaat een schat aan informatie over de specifieke eigenschappen van verschillende typen borstkanker. De werking van alle beschikbare geneesmiddelen kan op deze borstkankerorganoïden worden getest.

Gepersonaliseerde therapieën

Er zijn ruim twintig verschillende vormen van borstkanker bekend. Daarnaast zijn bij DNA-onderzoek van deze kankercellen honderden genetische variaties ontdekt, die bijdragen aan de ontwikkeling en eigenschappen van de tumor, maar die bij iedere patiënt anders zijn. Bij de huidige behandelingen, die meestal maar bij een deel van de patiënten effect hebben, wordt hier nog maar beperkt op ingespeeld. Er is dan ook een grote behoefte aan gepersonaliseerde therapieën, aldus het bericht van het Hubrecht Institute.

Levende tumorcellen

Wetenschappers, onder leiding van prof. dr. Hans Clevers (Hubrecht Institute) en prof. dr. Edwin Cuppen (UMC Utrecht), hebben een biobank opgezet met organoïden van meer dan 100 verschillende borstkankers. Deze organoïden zijn opgekweekt uit levende tumorcellen, die bij borstkankerpatiënten tijdens een operatie zijn verwijderd. De organoïden zijn gekarakteriseerd op weefseltype en genetische kenmerken.

Testen op organoïden

Deze organoïden bieden onderzoekers de mogelijkheid om diverse therapieën per individuele patiënt in het laboratorium te testen en deze te koppelen aan genetische kenmerken. Omdat medicijnonderzoek op het organoïde plaatsvindt en niet in het lichaam van de patiënt, is deze testmethode snel, veilig en ondervindt de patiënt geen last van mogelijke bijwerkingen.

Onderzoek en ontwikkeling

In hun publicatie in Cell beschrijven de onderzoekers een verzameling van goed gekarakteriseerde borstkankerorganoïden die beschikbaar zijn voor kankeronderzoek en medicijnontwikkeling. Lees het hele bericht op de website van Hubrecht Institute.

Meer informatie