Bijeenkomst ProstaatKankerStichting.nl

9 oktober 2013

9 oktober 2013

De Prostaatkankerstichting.nl organiseert op 30 oktober a.s. in de Reehorst te Ede een bijeenkomst voor donateurs, lotgenoten en hun partners en (para)medici. De organisatie biedt een volledig dagprogramma, waarbij ook de partners van patiënten met prostaatkanker aan bod komen.

Chronische pijn bij prostaatkanker

De dag opent met een lezing over chronische pijn. Patiënten met prostaatkanker kunnen in veel gevallen met aanhoudende pijn te maken krijgen. Ondanks de continue pijnstilling kunnen regelmatig pijnpieken worden gevoeld: de zogenaamde doorbraakpijn.

Hormoontherapie en sexualiteit

Aansluitend zal er een lezing worden gehouden over seksualiteit en hormonen. Hormoontherapie heeft verschillende bijwerkingen en gevolgen, zoals veranderingen in het seksleven, stemmingsveranderingen en opvliegers. Hoe gaan patiënten en hun partners om met deze veranderingen? Welke alternatieven zijn er?

Lezing Marion Bloem

Na de lunch houdt Marion Bloem, auteur van het boek ‘Als je man verandert’ een lezing over ‘de partner van de prostaatkankerpatiënt’. Op indringende wijze heeft zij in haar boek beschreven wat de partner van de patiënt meemaakt vanaf het moment dat de arts de diagnose van prostaatkanker stelt.

Aan het eind van de dag is er een presentatie over nieuwe ontwikkelingen bij de behandeling van prostaatkanker die resistent is voor hormonale behandeling. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Tussen de lezingen door is er voldoende ruimte voor lotgenotencontact en tijd om informatie in te winnen op de informatiemarkt.

Programma

  • 10.00 uur Ontvangst
  • 10.30 uur Opening door de voorzitter
  • 10.35 uur Chronische pijn, hoe ga je er mee om? Dr. E.J. Messelink, uroloog UMC Groningen
  • 11.30 uur Seksualiteit en hormonen, Dr. J.J.H. Beck, uroloog Zuwe Hofpoort ziekenhuis en St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein
  • 12.30 uur Lunch
  • 13.30 uur De partner van de prostaatkankerpatiënt, Marion Bloem
  • 14.30 uur Nieuwe ontwikkelingen bij de behandeling van castratieresistente ziekte door Prof.dr. R. de Wit, internist-oncoloog Erasmus MC
  • 15.30 uur Afsluiting met aansluitend borrel en hapje

Aanmelden

Via website sicko.nl.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee