Betere opsporing borstkanker met MRI

15 november 2010 – De inzet van een MRI-scanner bij borstkankeronderzoek kan mensenlevens redden. Deze scanner ontdekt ruim twee keer zoveel tumoren als een röntgenapparaat, dat gebruikt wordt om een zogeheten mammografie te maken. Dat blijkt uit onderzoek van zes academische ziekenhuizen en kankercentra onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt.

Volgens de onderzoekers wordt borstkanker ook in een vroeger stadium gevonden als bij de screening MRI-technologie wordt gebruikt. Daardoor kunnen vrouwen met borstkanker eerder worden behandeld en neemt de kans op overleving toe. Voor de studie zijn 2157 vrouwen met verhoogd risico op borstkanker onderzocht.

De MRI bleek gemiddeld 77 procent van de tumoren te vinden, terwijl de mammografie maar 35 procent in beeld bracht. Vooral bij vrouwen die als drager van een bepaald gen een sterk verhoogd risico lopen op borstkanker, bleek de MRI veel beter te presteren.’Zeker voor deze groep vrouwen is het belangrijk dat meteen wordt gekozen voor de beste opsporingsmethode. De tumoren openbaren zich namelijk vaak op jonge leeftijd en zijn vaker agressief’, aldus oncoloog Jan Klijn.

Bron: Volkskrant, 15 november 2010

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee