De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) is verheugd over de opdracht aan het Zorginstituut om te onderzoeken hoe DNA-onderzoek beter beschikbaar gemaakt kan worden voor kankerpatiënten. Aanleiding voor deze opdracht was de initiatiefnota die Kamerleden Sazias (50PLUS), Van den Berg (CDA) en Veldman (VVD) eerder dit jaar indienden.

Juiste zorg op juiste plek

NFK vindt al lange tijd dat de toegang tot diagnostisch DNA-onderzoek voor kankerpatiënten in Nederland beter geregeld moet worden. Nu is er nog een te groot verschil in diagnostiek tussen ziekenhuizen, waardoor niet iedere patiënt toegang krijgt tot de juiste behandeling. Met de opdracht aan het Zorginstituut kan ervoor worden gezorgd dat deze vorm van diagnostiek in Nederland op het juiste moment, voor de juiste patiënt beschikbaar komt.

Opdracht VWS

Het Zorginstituut Nederland komt voor 31 maart 2021 met een advies. Tijdens een spiegelbijeenkomst pleitte NFK voor een betere bekostiging van DNA-onderzoek. En voor een overzicht van DNA-onderzoek dat voor alle patiënten, onafhankelijk van het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn, beschikbaar moet zijn.

Meer informatie