Nederlanders schatten in dat 51 procent van de leverziekten komt door overmatig alcoholgebruik. Aldus onderzoek van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) en de Maag Lever Darm Stichting onder 1024 respondenten. Het daadwerkelijke percentage is veel lager en ligt rond de 20 procent.

Taboe doorbreken

Jose Willemse, directeur van de NLV: “In de meeste gevallen heeft een leverziekte niets met alcohol te maken. Zo’n 80 procent van alle leverziekten heeft andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een auto-immuunstoornis of erfelijkheid. De afgelopen dertig jaar hebben we te vaak gezien dat leverpatiënten toch vaak het stempel van alcoholist krijgen. Om een leverziekte hangt vaak een taboe, dat we willen doorbreken.”

Verzekeringen

Het is niet zonder gevolgen dat leverziekten een stempel van overmatig alcoholgebruik met zich meedragen. Willemse: “Ik spreek regelmatig patiënten die een aantekening van ‘alcoholist’ in hun medisch dossier krijgen. Dat heeft vervolgens risico’s voor bijvoorbeeld verzekeringen.”

Campagne

Om het stigma te doorbreken, start de NLV een campagne om mensen bewust te maken dat leverziekten vaak niet alcohol gerelateerd zijn. In een campagnevideo vertellen leverpatiënten hun verhaal over de onterechte associatie met overmatig alcoholgebruik en de gevolgen daarvan.

Risicofactoren

Op de vraag welke risicofactoren Nederlanders kunnen noemen, wordt alcohol door de meeste respondenten genoemd (79 procent), overgewicht door 25 en erfelijkheid door 20 procent. Een virus, de oorzaak van chronische hepatitis, wordt door slechts 10 procent van de respondenten benoemd.

Meer informatie