Ter gelegenheid van Movember werd in de bijlage Man en Gezondheid van de Telegraaf van 18 november jl. volop aandacht voor prostaatkanker, de symptomen, de diagnose en de behandeling.

Prostaatkanker

Per jaar krijgen 12.000 mannen prostaatkanker. Vaak merken mannen niet eens dat ze de ziekte hebben. Daarom pleit de Prostaatkankerstichting voor meer voorlichting onder mannen en hun behandelaren over de symptomen van prostaatkanker. Vroeg diagnose vergroot namelijk de kans op herstel. Mochten mannen zich melden bij hun arts, wordt de diagnose gesteld op basis van een PSA-test, eventueel gevolgd door een CT-scan of MRI.

Behandeling

De behandeling van prostaatkanker is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het stadium van de prostaatkanker, wel of geen uitzaaiingen, maar ook de wensen van de mannen zelf.

Als het gaat om een lokaal beperkte of niet agressieve vorm van prostaatkanker kunnen mannen ervoor kiezen om eerst af te wachten en niet direct te starten met behandelen.

Een behandeling bestaat uit een operatie of bestraling. Bij een meer gevorderde prostaatkanker wordt vaker gekozen voor een hormoontherapie, eventueel in combinatie met een chemotherapie.

Hormoontherapie

De prostaat en prostaatkankercellen groeien door testosteron. Hormonale therapie verlaagt de productie van testosteron en uitwerking ervan op de kankercellen. Daarom wordt hormoontherapie vaak ingezet als de prostaatkanker is uitgezaaid. Er zijn meerdere soorten hormonale behandelingen. De keuze van de behandeling wordt gemaakt in overleg tussen de behandelaar en patiënt.

Als de hormonale therapie niet meer werkt, omdat de kankercellen resistent zijn geworden voor deze behandeling, kan de arts chemotherapie voorstellen.

DUOS meldde onlangs dat er momenteel vijf relatief nieuwe behandelingen zijn voor patiënten met  prostaatkanker, die niet langer op de hormoontherapie reageren.

Chemotherapie

Mannen met uitgezaaide prostaatkanker krijgen sinds enkele jaren een combinatie van hormoon- en chemotherapie. Deze combinatiebehandeling kan het leven met anderhalf tot twee jaar verlengen.

Prof.dr. Ronald de Wit merkt in het artikel in de Telegraaf op dat chemotherapie een beladen begrip is. Dat is volgens hem onterecht. De behandelingen zijn vernieuwd en voor bijwerkingen zoals misselijkheid zijn goede geneesmiddelen beschikbaar, waardoor een relatief goede kwaliteit van leven mogelijk blijft.

Nieuwe behandelingen

Op de website van Kanker.nl geeft Prof. dr. Koos van der Hoeven uitleg over de nieuwste ontwikkelingen bij chemotherapie voor uitgezaaide prostaatkanker zoals gepresenteerd op de ESMO. Klik hier voor de link.

Meer informatie

SANL.ONC.19.11.0586