Joop de Langen, pulmonologist, AvL, Amsterdam presenteert tijdens een webinar op de Oncologogiedagen de nieuwe ontwikkelingen binnen de behandeling van niet-kleincellig longkanker.

Persoonlijk behandelplan

Nog maar 15 jaar geleden werden patiënten met longkanker behandeld met eerstelijns- en soms tweedelijns chemotherapie. Bij de diagnostiek was alleen het onderscheid tussen kleincellig en grootcellig longkanker belangrijk voor de behandeling. Een 30-jarige nooit-rookster kreeg dezelfde behandeling als een 70-jarige kettingroker. Met het ontrafelen van het menselijk genoom en de ontdekking van oncogene mutaties is het nu mogelijk om elke longkankerpatiënt een persoonlijk behandelplan te geven op basis van de tumor- en patiënt specifieke eigenschappen.

Oncologiedagen

Op woensdag 18 november presenteert hij in een webinar hoe zo’n plan gemaakt wordt.

In verband met coronamaatregelen worden deV&VN Oncologiedagen op 16, 17 & 18 november 2020 online gehouden. Op deze 3 avonden wordt, gedurende 2 uur, online stil gestaan bij onder andere colon-, pancreas-, long- en prostaatcarcinoom. Daarnaast is er ook aandacht voor hematologie, ouderen & kanker en palliatieve zorg.

Meer informatie