Door een fluorescerende contrastvloeistof in te spuiten bij patiënten met endeldarmkanker vóór een operatie, kunnen chirurgen tijdens de operatie nog nauwkeuriger tumorweefsel verwijderen en gezond weefsel sparen.

Samenwerking CHDR

Drie Nederlandse ziekenhuizen zijn gestart met dit baanbrekende onderzoek om endeldarmkanker te behandelen. Namelijk het LUMC, het Erasmus Medisch Centrum (EMC) en het Catharina Ziekenhuis. Zij werken samen met het Centre for Human Drug Research (CHDR).

Behandeling endeldarmtumoren

Patiënten met grote, lokaal voortgeschreden endeldarmtumoren of met teruggekeerde endeldarmkanker krijgen een aantal dagen voor de operatie bij het CHDR een speciaal ontwikkelde tumor-specifieke marker (SGM-101) via een infuus toegediend. Het is een fluorescerende contrastvloeistof die zich specifiek hecht aan de tumorcellen. “Vergelijk het met een fluorescerende jas die oplicht in het donker als er licht op valt”, zegt hoofdonderzoeker en chirurg dr. Alexander Vahrmeijer (LUMC).” Tijdens de operatie gaat het licht op de operatiekamer uit en lichten de tumoren middels een speciale infraroodcamera op. “Het effect is tweeledig. Tumoren die niet te zien zijn met het blote oog, worden zichtbaar en plekken waarvan we vermoeden dat het een tumor is, blijken gezond weefsel te zijn en kunnen dus worden gespaard.”

Extra middel om de chirurg te helpen

Chirurg dr. Miranda Kusters van het Catharina Ziekenhuis: “Je ziet op een monitor in de OK direct waar tumoren zitten en belangrijker nog, in dertig procent van de gevallen treffen we meer aan dan we dachten. Tot nu toe moesten we het doen met wat onze ogen zagen, onze handen voelden en wat vooraf op scans te zien was. Dit is een extra middel om ons als chirurg te helpen.”

Uitgebreider onderzoek

De eerste resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het Britse medisch tijdschrift The Lancet Gatroenterology & Hepatology. “De komende jaren moet uit onderzoek blijken of deze techniek meerwaarde heeft voor de levensverwachting van patiënten”, zegt Vahrmeijer. Uitgebreider onderzoek onder zo’n 200 patiënten moet dit aantonen.

Meer informatie