Artsen bezorgd over vorm en inhoud discussie dure geneesmiddelen

19 september 2012 – Tweehonderd artsen en onderzoekers, verenigd in het Interuniversitair Steunpunt Neuromusculair Onderzoek (ISNO), spreken in een brief aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) hun grote zorgen uit over de vorm en de inhoud van de discussie over de vergoeding van een medicijn tegen de ziekte van Pompe, zo meldt de NOS. De artsen reageren met hun brief op een recent uitgelekt conceptadvies van het CVZ.

Hoe hoog ligt de lat?

Volgens betrokken artsen dreigt het enige middel met aangetoonde werkzaamheid voor de behandeling van de ziekte van Pompe te worden stopgezet, zonder dat er een alternatief voor handen is. “Een onmogelijke opdracht,” zo staat in de brief te lezen. "Als onderzoekers lijken wij de boodschap te krijgen dat onbetwistbare werkzaamheid van een nieuwe en unieke therapie voor een weesziekte in de ogen van beleidsmakers een onvoldoende criterium is geworden om vergoeding van dit middel te garanderen. De lat wordt hoger gelegd, maar hoe hoog en waarom hij zo hoog ligt, daarover bestaat geen enkele duidelijkheid."

Oncologie en Praktijk publiceerde hierover in mei 2012 een focusdocument. Hierin is ook de mening van stakeholders opgenomen over het nieuwe overheidsbeleid van tijdelijke pakkettoelating voor dure en weesgeneesmiddelen.

Paradoxaal onderscheid Europa – Nederland

Het ISNO stelt bovendien: “Het is een paradoxaal gegeven dat Nederland aan de andere kant ook enthousiast meewerkt aan een Europees gedragen stimuleringsprogramma voor weesgeneesmiddelen. Het neuromusculaire onderzoek in Nederland staat internationaal in hoog aanzien. Het kan toch niet zo zijn dat innoverende geneesmiddelen die in Nederlandse universiteiten ontwikkeld worden, alleen in het buitenland ingezet kunnen worden voor de behandeling van patiënten met een spierziekte."

Gevolgen R&D in Nederland

Het niet langer vergoeden kan volgens de artsen ook grote gevolgen hebben voor het verdere onderzoek naar behandelingen voor dit soort aandoeningen. Deze week praat het CVZ opnieuw met alle betrokkenen over het conceptadvies. Een definitief advies aan de minister volgt later dit najaar.

Demissionair minister Schippers van VWS heeft eerder al laten weten dat zij vindt dat werkzame geneesmiddelen vergoed moeten worden.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee