Op 13 februari jl. heeft Minister Bruins (Medische Zorg) antwoord gegeven op de Kamervragen van Nine Kooiman (SP) over de recente uitzending van Radar over Sint-Janskruid.

Toename kruidenpreparaten

Minister Bruins erkent dat het gebruik van kruidenpreparaten sterk is toegenomen. Gebruikers lijken er volgens hem vaak vanuit te gaan dat het gebruik van kruidenpreparaten weinig of geen risico’s met zich meebrengt, omdat het gaat om natuurlijke producten. Maar ook natuurlijke producten kunnen stoffen bevatten die schadelijke effecten op de gezondheid hebben. Ook kan het gelijktijdige gebruik van kruidenpreparaten en geneesmiddelen tot een ongewenste wisselwerking leiden. Hiervan kan bij het gebruik van Sint-Janskruid sprake zijn.

Verstoren therapeutische werking geneesmiddelen

Door gebruik van Sint-Janskruid kan de therapeutische werking van de geneesmiddelen worden verstoord en kunnen er schadelijke gezondheidseffecten optreden. Zoals Radar in de uitzending in januari 2018 laat zien, zijn producten met Sint-Janskruid niet alleen als kruidenpreparaat, maar soms ook als kruidengeneesmiddel verkrijgbaar.

Goede voorlichting

Minister Bruins vindt het belangrijk dat consumenten die een product met Sint-Janskruid willen gebruiken, voor hun aankoop zo goed mogelijk worden geïnformeerd over een mogelijke wisselwerking met bepaalde geneesmiddelen. Ongeacht de vraag of ze dit product als kruidengeneesmiddel of als -preparaat kopen.

Waarschuwingstekst wettelijk verplicht

Daarom wil de minister een waarschuwingstekst op alle producten met Sint-Janskruid wettelijk verplicht stellen. Hij wil dit op grond van de Warenwet voor het eind van dit jaar realiseren.

Bijwerkingen melden

Daarnaast is het volgens de minister belangrijk dat consumenten eventuele bijwerkingen en wisselwerkingen bij het bijwerkingencentrum Lareb melden.

Lees de volledige tekst van de brief van de minister met de beantwoording-kamervragen-over-de-uitzending-van-radar-over-sint-janskruid.

Meer informatie