Het St. Antonius ziekenhuis heeft onlangs de eerste prostaatkankerpatiënt behandeld met een nieuwe vorm van radionuclidentherapie. Hierbij wordt een radioactieve stof gebruikt. Door deze nieuwe therapie, die nog in de onderzoeksfase zit, kan de prostaatkanker zeer gericht aangepakt worden.

In de behandeling van prostaatkanker is de laatste jaren veel veranderd. De diagnostiek is verbeterd. Er zijn nieuwe behandelingen om de ziekte langer onder controle te houden. Het eiwit PSMA speelt hierbij een belangrijke rol. Dit eiwit zit in de celwand van de prostaat en komt ook veel voor in de kankercellen in de prostaat en in de uitzaaiingen in de lymfeklieren en het skelet.

PET-scan PSMA

Met een PSMA PET-scan wordt in een vroeg stadium zichtbaar of er uitzaaiingen zijn in het lichaam en waar deze zich bevinden. Patiënten kunnen zo meer op maat worden behandeld.

Door nu een andere radioactieve stof, lutetium177, aan het PSMA-deeltje te binden, kan het ook als therapie gebruikt worden. Samen met het radioactieve deel bindt het PSMA zich aan de tumorcellen in het lichaam en geeft daar straling af. De lutetium177PSMA bestraalt de cellen in de directe omgeving. Een soort van zeer gerichte radiotherapie dus.

Internationaal onderzoek

Het St. Antonius is een van de vier Nederlandse ziekenhuizen die meedoen aan dit onderzoek. Naast het UMC Utrecht, Radboud Ziekenhuis en Antoni van Leeuwenhoek. Wereldwijd nemen 750 patiënten deel aan het onderzoek, twee derde van hen krijgt de behandeling.

Meer informatie