Het Antoni van Leeuwenhoek is als enige ziekenhuis in Nederland opnieuw erkend als Comprehensive Cancer Center. Voor dit kwaliteitskeurmerk moet een zware accreditatieprocedure gevolgd worden bij de Europese Organisatie van Kanker Instituten (OECI).

OECI erkenning

Het kwaliteitskeurmerk is vijf jaar geldig. Het houdt in dat in het Antoni van Leeuwenhoek oncologische zorg, onderwijs en research samenhangend en op hoog niveau worden aangeboden. Volgens OECI is Antoni van Leeuwenhoek een wereldleider als Comprehensive Cancer Center met een sterke expertise in basale en translationele kankerwetenschappen.

Het Antoni van Leeuwenhoek levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het kankerprobleem in de 21e eeuw. Hiertoe wordt op internationaal topniveau, wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op een breed gebied, en wordt het hele scala aan zorg (screening, diagnostiek, behandeling) geleverd voor kankerpatiënten. (Bron: AVL)

De internationale accreditatie is vergelijkbaar met procedures zoals NIAZ of HKZ, maar is specifiek op oncologische research en ziekenhuiszorg gericht.

Multidisciplinaire sneldiagnose

Onder andere de mogelijkheid tot multidisciplinaire sneldiagnose in het Antoni van Leeuwenhoek werd positief gewaardeerd door de auditoren. Dat wil zeggen dat alle onderzoeken, die nodig zijn om tot een diagnose te komen, zo snel mogelijk plaatsvinden.

De patiënt advies raad (PAR) wordt gezien als ‘voorbeeld functie voor het betrekken van patiënten’. Ook waren de auditoren onder de indruk van de schaal en kwaliteit van het fundamenteel en translationeel onderzoek. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van specialistische kankerzorg en onderzoek onder een dak.

Meer informatie