25 maart 2014

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de nieuwe onderneming goed waarin het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam en de oncologieactiviteiten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht samengaan. Patiënten en zorgverzekeraars houden voldoende keuzemogelijkheden voor oncologische zorg. Daarnaast zijn er geen indicaties dat prijzen zullen stijgen of de kwaliteit zal afnemen.

Sneller vernieuwingen kankerbehandeling invoeren

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht biedt onder andere behandelingen van kanker aan in de regio Utrecht. De ziekenhuizen willen door de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming de patiëntenzorg efficiënter maken, onderzoek stroomlijnen en sneller vernieuwingen in de behandeling van kanker doorvoeren. Op beide locaties blijven behandelingen plaatsvinden.

Uitwisseling kennis en kunde

Twee zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en patiëntenraden zijn positief over dit voornemen. Ze verwachten dat de kwaliteit van de zorg verbetert omdat er meer kennis en kunde uitgewisseld kan worden. Twee andere zorgverzekeraars zien positieve punten. Maar ze denken ook dat de vestiging in Utrecht, mogelijk ten koste van andere ziekenhuizen, meer patiënten gaat trekken vanwege de bekendheid van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Meer informatie