Zorgverzekeraars mogen geen onderlinge afspraken maken om een contract te sluiten met slechts één centrum voor protonentherapie voor de behandeling van kanker. ACM denkt dat er ook zonder de afspraken tussen de zorgverzekeraars één of meer centra opgericht worden. Bij meerdere centra ontstaat meer keuze voor patiënten.
Meer dan een centrum
De zorgverzekeraars constateren dat er weinig patiënten naar het buitenland gaan voor een behandeling van kanker en denken daarom dat één behandelcentrum voldoende is. De initiatiefnemers van de protonenbehandelcentra, de Gezondheidsraad en het Zorginstituut verwachten veel meer patiënten dan de zorgverzekeraars.
Geen wachtlijsten
Als de zorgverzekeraars samen afspreken om een contract te sluiten met één behandelcentrum, vermindert dit de kans dat er andere centra worden opgericht. Zorgverzekeraars willen voorkomen dat er geen of juist teveel behandelcentra worden opgericht. Maar, als de patiëntenaantallen in de richting gaan van de schattingen van de initiatiefnemers, kunnen er wachtlijsten ontstaan.
Keuzemogelijkheden niet beperken
De onzekerheid over mogelijke patiëntenaantallen is groot. Daardoor bestaat het risico dat de afspraken die zorgverzekeraars willen maken de keuzemogelijkheden voor patiënten teveel beperken. ACM vindt het daarom niet wenselijk dat zorgverzekeraars samen afspraken maken om een contract te sluiten met één behandelcentrum.
Meer informatie
- Bron: nieuwsbericht ACM, 3 maart 2015 – ACM ziet kansen voor centra voor protonentherapie voor behandeling kanker
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, 26 februari 2015 – Protonentherapie vanaf 2017 beschikbaar in Nederland
- Nieuwsbericht Oncologie en Praktijk, juli 2014 – Zorgverzekeraar moet protonentherapie voor 2.200 patiënten vergoeden