Acht academische ziekenhuizen gaan samen dure geneesmiddelen inkopen om zo hogere kortingen te kunnen bedingen. De centra willen ook de omvang van de korting deels openbaar maken. Dat is nieuw, aldus het Financieele Dagblad FD, omdat farmaceutische bedrijven tot nu toe geheimhouding bedingen over afgesproken kortingen op medicijnen.
Immunotherapie kanker
De toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaf vorig jaar het groene licht voor gezamenlijke inkoop van medicijnen. De umc’s verwachten in de loop van 2017 hun eerste gezamenlijke contract af te sluiten voor een immunotherapie tegen kanker.
Ontstekingsremmers
De umc’s zijn ook van plan samen ontstekingsremmers in te kopen. Deze dure geneesmiddelen voor patiënten met reuma, maag-en-darmziektes en huidaandoeningen vormen een belangrijke kostenpost voor academische ziekenhuizen.
Projectmanager zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars volgen een ander traject voor gezamenlijke inkoop van dure kankermedicijnen. Omdat op deze middelen nog patent op rust en er vaak maar één aanbieder is, werken de verzekeraars samen. Zorgverzekeraars Nederland heeft onlangs een projectmanager aangesteld die deze gezamenlijke inkoop van de grond moet tillen.
Meer informatie
- Bron: Nieuwsbericht Financieele Dagblad, 20 februari 2017
- Nieuwsbericht NRC, 20 februari 2017
- Nieuwsbericht ACM, 23 juni 2016 – Leidraad gezamenlijke inkoop geneesmiddelen
- Nieuwsbericht Geneesmiddel en Debat, 4 juli 2016
- Geneesmiddel en Debat over Prijs geneesmiddelen
- Oncologie en Praktijk over Bekostiging