5 juni 2014

Deze week vond in Chicago voor de 50e keer de bijeenkomst van ASCO (American Society Of Clinical Oncology) plaats. In 1964 sloten zeven oncologen zich aaneen met maar een doel, het verbeteren van de zorg voor mensen met kanker.

Indertijd werd kanker gezien als een monolithische en vaak ongeneeslijke ziekte. Voor de behandeling waren slechts enkele, meestal ineffectieve therapieën met veel bijwerkingen beschikbaar. Stigmatisering en ontkenning betekende voor veel patiënten met kanker dat zij weinig steun of informatie kregen.

Samenwerking klinische oncologie

De oprichters van ASCO wilden samenwerking op het gebied van klinische oncologie om zo bij te dragen aan de verbetering van de preventie, diagnose en de behandeling van kanker en voor het welzijn en een langere levensduur van patiënten.

50 jaar historie klinische oncologie

In de afgelopen vijf decennia, hebben ASCO en haar leden grote vorderingen gemaakt op het gebied van de moderne klinische oncologie. In veel opzichten is het verhaal van ASCO het verhaal van vooruitgang in de behandeling van kanker: ASCO groeide van zijn oorspronkelijke zeven leden tot bijna 35.000 leden op dit moment. De nationale financiering voor kankeronderzoek steeg van minder dan $ 200 miljoen tot meer dan $ 5 miljard per jaar. Het aantal geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van kanker is gegroeid van een handjevol naar meer dan 170. En, nog belangrijker, kankerpatiënten leven niet alleen langer, zij hebben ook een beter leven.

Ontwikkelingen in beeld 

In een tijdsbalk geeft ASCO ter gelegenheid van haar 50e verjaardag een historisch overzicht van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de klinische oncologie, of het nu gaat om chirurgie, radiotherapie, onderzoek of chemotherapie.

Tijdbalk: mijlpalen 50 jaar klinische oncologie

En hoewel kanker nog altijd een van de grootste gezondheidsproblemen wereldwijd is, en vele vormen van kanker nog altijd moeilijk te diagnosticeren en te behandelen zijn, lijken recente doorbraken in de technologie en moleculaire biologie hoopgevend op snelle vooruitgang. 

Meer informatie