4 november 2014

Vooral door de vergrijzing stijgt het aantal nieuwe gevallen van kanker (de incidentie) met 40% naar 123.000 per jaar in 2020 (in 2007 waren het er nog 87.000). Het aantal mensen dat kanker heeft of had stijgt tot 2020 van 420.000 naar 660.000. Het risico om aan kanker te sterven neemt licht af en overlevingskansen blijven gemiddeld stijgen, door vroegere diagnose en betere behandeling. Deze resultaten komen uit het rapport Kanker in Nederland tot 2020 van KWF Kankerbestrijding. Het KWF vierde op 31 oktober het 65 jarig bestaan en staat stil bij haar eigen geschiedenis en 65 jaar ontwikkeling in kankerzorg

Stijgende incidentie door vergrijzing

Kanker is een ziekte die vooral voorkomt op oudere leeftijd: meer dan tweederde van alle patiënten is ouder dan 60 jaar op moment van diagnose. Meer 65-plussers betekent daarom: een flinke toename van het absolute aantal patiënten met kanker in deze leeftijdsgroep.

Tot 2040 (hoogtepunt vergrijzing) blijft het gemiddelde incidentiecijfer naar verwachting daarom stijgen. Per kankersoort zijn er wel grote verschillen. Zo neemt het aantal mannen dat maagkanker en longkanker krijgt tot 2020 af, terwijl de incidentie van slokdarm-, prostaat-, dikkedarmkanker en melanoom (huidkanker) deze periode toeneemt. Bij vrouwen daalt het aantal gevallen van eierstokkanker, terwijl de incidentie van borst-, long-, slokdarmkanker en melanoom stijgt.

Overleving

Inmiddels overleeft 61 procent van de patiënten de eerste vijf jaar nadat de diagnose kanker is gesteld, aldus KWF. Bij de oprichting in 1949 overleefde slechts 25 procent de ziekte. De ontwikkelingen in de bestrijding van de ziekte gaan in volle gang door, met onder meer op maat gesneden behandelingen en technieken om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen.

Immunotherapie

Een van de ontwikkelingen is de opmars van de immunotherapie om kanker te bestrijden. Bij immunotherapie wordt het afweersysteem van het lichaam gestimuleerd om kankercellen aan te vallen. Een van de experts op dit gebied is Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Hij krijgt dit jaar de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs (KWO), waarmee hij 2 miljoen euro krijgt voor verder onderzoek. 

Meer informatie