Wereldwijd staat 1 augustus in het teken van extra aandacht voor longkanker. De cijfers liegen er niet om. Longkanker staat op nummer vier van de top vijf meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. En longkanker is de vorm van kanker waaraan de meeste mensen in ons land overlijden. (Bron: Longkanker Nederland)

Minder vrouwen met longkanker

Na tientallen jaren van toename, daalt het aantal vrouwen onder de 60 jaar dat longkanker krijgt. Zo blijkt uit cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), waarin data over alle kankerpatiënten in Nederland worden verzameld. Ter gelegenheid van Wereld Longkankerdag geeft IKNL een overzicht van deze cijfers.

Minder rokers

De daling van longkanker bij vrouwen jonger dan 60 is te danken aan het dalend aantal jonge vrouwelijke rokers sinds eind jaren 70, begin jaren 80 (bron: Stivoro). Bij mannen is al lange tijd een afname in de incidentie van longkanker zichtbaar. Dat dit bij vrouwen later is, komt omdat vrouwen later zijn gestart (en gestopt) met roken. De verwachting is dat de incidentie bij vrouwen van 65 jaar en ouder niet sterk zal veranderen, omdat het aandeel rokers stabiel is gebleven onder vrouwen die 50 of ouder waren in de jaren 90.

Vooraankondiging landelijke Longkankerdag

Op 2 november a.s. vindt de landelijke dag Longkanker plaats. In het hoofdprogramma worden korte presentaties gehouden door artsen en onderzoekers over medisch-technische inzichten rond longkanker. Deze worden afgewisseld we met lezingen over psychosociale zorg en andere hulpbronnen. Ook is er een informatiemarkt en worden workshops gehouden.

Meer informatie