Sinds 1 januari 2012 valt bijna de gehele ziekenhuiszorg onder de zogenoemde prestatiebekostiging. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten over alle DBC-zorgproducten bilaterale contractafspraken maken. Ook over alle DBC zorgproducten oncologische zorg, de add-ons dure geneesmiddelen en de overgehevelde oncolytica.
Zorgverzekeraars hebben zorgplicht voor hun verzekerden en moeten de benodigde verzekerde zorg inkopen. Maar het staat zorgverzekeraars vrij die zorg selectief in te kopen, ook de oncologische DBC’s en geneesmiddelen.
Zorgaanbieders zijn contractueel verplicht om de door de zorgverzekeraar van de patiënt ingekochte zorg te leveren aan die patiënt. Als de zorg niet is ingekocht door de zorgverzekeraar van de patiënt, hoeft de zorgaanbieder die zorg niet te leveren – een belangrijk verschil met de situatie onder de Functiegerichte Budgettering vóór 2012.
Indien een patiënt is aangewezen op een geneesmiddel dat niet is ingekocht bij de instelling waar hij op dat moment in behandeling is, dient de patiënt te worden doorverwezen.
De NZa constateert in december 2016 overigens dat géén van de zorgverzekeraars een plan heeft klaar liggen hoe zij patiënten begeleiden in de situatie dat een verzekerde in de loop van een behandeling is aangewezen op een geneesmiddel dat niet is ingekocht bij de instelling waar de verzekerde op dat moment in behandeling is. Zij wachten af of de instelling hierover met hen contact opneemt.